Tanodai hírek

 Tanodai híreink

 

Az elmúlt félév nem múlt el nyomtalanul a Tücskök és Bogarak Tanoda gyermekeinek az életében. A készségek fejlesztése, a tanulás mellett számos programban vettünk részt, amelyről ízelítőt szeretnénk nyújtani.

 

Állatkerti kirándulás

Egy szép meleg nyári napon meglátogattuk az állatokat a jászberényi állatkertben. Nagyon vártuk a kirándulást, hiszen minden gyerek szereti az állatokat.

Mikor odaértünk kapott minden gyerkőc egy kis papírt, ami segítségével tudtunk tájékozódni az állatok helyéről. Kezdtünk a pingvinekkel, akiknek épp, akkor volt a látványetetésük. Sok fontos információt hangzott el etetés közben az állatokról. A vidrák, a tarajos sül, a barna medvék, a mosómedvék látványetetését is megtekinthettük. Sok fontos dolgokat tanultunk ezen a délutánon az állatok életéről, fejlődéséről. Minden diák kíváncsian figyelt és még kérdéseinket is feltehettük. Nagyon szépek voltak a majmok, az oroszlánok és a madarak is gyönyörű hangon énekeltek nekünk. Külön kiemelném a barna medvék egymás iránti szeretetét, amit a vízben fürdőzve meg is mutattak nekünk látogatóknak. Nagyon jól éreztük magunkat ezen a napon, hiszen még a kis kecskegidákat is megetethettük és meg is simogathattuk.

Szeretnénk, ha többször lenne ilyen kirándulásra lehetőségünk. Egy remek nap volt.

 

Mezőkövesdi kirándulás

Egy szép nyári napon elindultunk kirándulni Mezőkövesdre a Tanoda program keretében. A buszon a tanár nénik ismertették a napi programot.

Először a Fazekas-házba mentünk, ahol egy bácsi megmutatta nekünk, hogyan készülnek az agyag edények. Megnéztük a kiállítást az elkészült tárgyakból és vásárolhattunk is.

A következő állomás a Bútorfestő-ház volt. Az idegenvezető néni részletesen elmesélte a bútorfestés keletkezését, a festett bútorok készítésének módszereit. Megnéztük a kiállított bútorokat, és itt is vásárolhattunk a kézműves tárgyakból. A hagyományőrző múzeumok közül ezen a napon a Játék-ház volt az utolsó ahová ellátogattunk. Egy kedves bácsi megmutatta nekünk a korabeli játékokat, hangszereket, és tovább indultunk a játszótérre. Ott nagyon jót játszottunk.

Gyorsan eltelt a nap, vidáman, sok új élménnyel gazdagodva értünk haza délután.

 

Zsóry tábor

Tavasszal értesítettek bennünket, tanodás gyerekeket, hogy augusztus elején négynapos táborba mehetünk el Zsóry-zsibongóba Mezőkövesdre. Augusztus 12-én reggel izgatottan indultunk útnak.

Érkezés után bepakoltunk a szobáinkba, és ebédet követően -mindenki nagy örömére – átmentünk a strandra. A sok játék, úszás, csúszdázás után kifáradva sétáltunk vissza a szálláshelyre. Vacsora után ismerkedési est volt, ahol minden táborozó csapat bemutatta saját települését, tanodáját. Eztán 11 óráig táncolhattunk a discoban.

A következő napon reggeli után Szafari túrára indultunk. Az izgalmas utazás után megtekinthettünk egy barlanglakást, annak minden felszerelését, gazdasági épületeit. Ezután egy könnyű hegymászás után eljutottunk a Kaptárkövekhez, a hegytetőről gyönyörködhettünk a tájban. Miután visszatértünk, kicsit pihentünk. Később egy rövid sétát tettünk a szállásunk környékén,egy parkban pedig fociztunk,beszélgettünk. A következő napon ismét a strandolás játszotta a főszerepet. Egész nap fürödhettünk, aminek nagyon örültünk. Hiába fáradtunk el, az esti discora még mindenkinek maradt ereje.

Az utolsó nap reggelén szomorúan vettük észre, hogy milyen gyorsan eltelt ez a néhány nap. Összepakoltuk a holminkat, és egy közös fényképezés után elhagytuk a tábort. Sok új ismeretséget kötöttünk, akikkel remélhetőleg még találkozunk!

Délután érkeztünk haza fáradtan, de sok új élménnyel gazdagodva.

 

Egeri kirándulás

Augusztus 15-én Egerbe indultunk kirándulni tanodás társaimmal. Fél 9-kor gyülekeztünk, 9 órakor volt indulás.

Egerben a busz leparkolt, mi pedig az Érsekkerten keresztül besétáltunk a városközpontba, a Bazilikához. Bementünk a Bazilikába, és végigsétálva megcsodáltuk a gyönyörű templombelsőt. A következő állomást izgatottan vártuk, hiszen a tanár nénik felcsigázták az érdeklődésünket a “Város a város alatt” kiállítás iránt. Az idegenvezető végigkísért bennünket a város alatti pincerendszeren. Nagyon érdekes dolgokat tudtunk meg. A következő megálló egy fagyizónál volt, ahol finom fagyit ettünk. Ezután visszasétáltunk az Érsekkertbe, ott egy kicsit megpihentünk a szökőkút mellett. Egy kis idő múlva már ismét a buszon ültünk, és elindultunk Egerszalókra. Ott felsétáltunk a fürdő melletti sódombot megnézni. A táj nagyon szép volt, mindenkinek nagyon tetszett.

Sajnos gyorsan eltelt ez a nap is, kellemesen elfáradva értünk haza.

 

Családi sportnap

2017.09.29-én 10:00-órakor kezdődött a sportnap. Nagyon vártuk milyen feladatok várbak ránk.

11:00-órakor indult, minden osztály 1-szer körbefutni a 2000 méteres távot, a gáton. Miután minden osztály lefutotta a 2000 métert, mindenki elvonult a saját osztályába, átöltöztek és megkapták az ebédet. Miután megebédeltek, minden osztály lement az udvarra, ahol különféle állomásokon ügyességi képességüket. A diák sportnap állomásai:

  1. állomás: kosárra dobás, ahol mindenkinek 5 lehetősége volt.
  2. állomás: kerékpáros lassúsági verseny, ahol mindenki kipróbálhatta azt, hogy milyen lassan tud szlalomozni a kerékpárjával.
  3. állomás: célba dobás, ahol mindenki ki próbálhatta pontos célzását.
  4. állomás: kapura rúgás, ahol mindenkinek 5 lehetősége volt betalálni a kapuba.
  5. állomás: rajzverseny, ahol mindenki tesztelhette rajzolási ügyességét.

Miután minden osztály kipróbált minden állomást, elvonultak termeikbe, és ott várták az eredményhirdetést. 15:10-perckor kezdődött az eredményhirdetés, ahol különféle jutalmakat kaptak a helyezettek, de a többi tanuló sem maradt ki a jutalmazásból, ezért minden kapott egy-egy zacskó cukrot. Remélem, hogy lesz még egy ilyen élvezetes nap!

 

Egészségnap

  1. október 19-én Egészségnapot tartottunk, amire már napokkal előtte készültünk-azt a feladatot kaptuk, hogy készítsünk hulladék szobrokat. Mivel a háztartásokban egyre többet fogyasztunk, nem volt nehéz összegyűjteni az „alapanyagokat”. Nagyon ötletes alkotások születtek, amikből kiállítást rendeztünk.

A nap folyamán több interaktív előadáson is részt vettünk, többek között a méhek életéről, a mézfogyasztás egészségre gyakorolt pozitív hatásáról. Az előadás végén mézet is kóstolhattunk.

Az Egészségnapon nagyon finom gyümölcsöket kaptunk, azonban nem a szokványos módon fogyasztottuk el őket – fontos szerep jutott a banánnak és a mandarinnak a közösségépítő játékok során. A szőlőből hagyományos szőlőprés segítségével mustot készítettünk, amit mindenki jóízűen fogyasztott el.

Nagyon jó hangulatban telt el ez a nap.

 

Jászkiséri családi nap

Egy szép borús reggelen elindultunk a Községházához, mert onnan indultunk el Jászkisérre.

8 órakor meg is érkezett a busz. Fél 9 –re oda is értünk. Lepakoltunk a 203-as tanterembe, ahol vártak minket szendviccsel-üdítővel, majd 10 órakor indultunk az aulába a közös megnyitóra.

Az aulában volt egy kígyó, amit meg is etettek egérrel. Nagyon érdekes volt ezt látni.  A megnyitó után különböző állomásokon mentünk végig. Az 1. állomásunk a csapatépítő játékok voltak. Ott játszottunk Székfoglalót zenére, kacsintós játékot is. A 2. állomásunka játszóház volt, amiben kézműveskedtünk csuhé babát csináltunk ördög lakatot oldottunk, a papírfonást is ki lehetett próbálni. A 3. állomás a kókuszgolyó készítés volt 2 csapatra oszlottunk, és elkészítettük a finom édességet, a zsűri értékelése alapján pedig mind a kettő csapat kapott jutalmat. Nagyon finomra sikerült mindkét „sütemény”. A 4. állomás a táncház volt.  Ott három táncot tanultunk: a kezes, moldvai, a tűz lángja. Jól megtanultuk mindhármat, és nagyon jót táncoltunk. Az 5. állomás az uszoda volt, ahol vízi játékokat játszottunk: siklottunk, kosárra dobtunk, úszkáltunk. Ezután gyorsan felöltöztünk, megszárítottuk a hajunkat, és a  6. állomás a kézműves foglalkozás volt, ahol tobozsünit, cérnalibát készíthettünk; volt 2 papír tank és 2 papír repülő is teremben.  Utána felmentünk az aulába az ünnepélyes zárásra.

Aztán felvettük a holminkat, és lementünk a buszhoz. A jászapáti tanodásokkal utaztunk hazafelé a buszon . 3 órára vissza is értünk Jászjákóhalmára, és mindenki ment haza. Nagyon jól éreztük magunkat, főleg az uszodai program tetszett nagyon.

 

Önismereti foglalkozás

A tanodánk programjai között az elmúlt hetekben az önismerettel kapcsolatos óráink is voltak. Amikor a tanár néni elmondta, hogy mivel fogunk foglalkozni, nem egészen tudtuk, miről is van szó.

Aztán a foglalkozásokon beszélgetés formájában olyan témákról beszélgettünk, mint milyen vagyok én, milyennek tartom magam, milyennek látnak más emberek, miért teszem ezt vagy azt?

Arról is volt szó, hogy azért kell ismernem a jó és a rossz tulajdonságaimat, hogy jókat erősítsem, a rosszakon javítani tudjak. Ehhez azonban a saját akaratom a legfontosabb.

Szó volt arról is, hogy magunkról próbáljuk minél jobb énképet kialakítani. De más gyerekekkel, felnőttekkel szemben is elfogadónak, nyitottnak kell lennünk. Próbáljuk átérezni az ő helyzetüket is.

Kitértünk arra is, hogy a testi egészség mellett fontos a lelki egészségünk is. A mai kor stresszeit hasznos kikapcsolódással enyhíthetjük. Például kirándulás, sportolás, bármilyen hasznos hobbi.

Valamennyi foglalkozáson a beszélgetés mellett olyan játékokat játszottunk, amelyekben az ötletességünket, a kreativitásunkat is adhattuk. Ezek a játékok a megbeszélt témához csatlakoztak.

A foglalkozások nagyon tetszettek, jól érezhettük magunkat.

 

Pályaorientációs foglalkozás

A hetedik, nyolcadikos tanulóknak már gondolkodni kell azon, hogy az általános iskola elvégzése után, hol tanuljanak majd tovább? Milyen szakmát válasszanak, melyet szívesen is végeznek majd.

Ebben adott segítséget a több alkalommal megtartott pályaorientációs foglalkozás.

Az önismereti tréningen hallottak fontosak, ebben is. Ahhoz, hogy a megfelelő pályát válasszuk ki magunknak, először saját érdeklődésünkkel kell tisztában lennünk.

A sok-sok beszélgetésen mindenki elmondhatta a gondolatait. Volt szó arról, kinek a szülei hol dolgoznak, hogyan segíthet a család, az iskola, a saját környezetünk ebben.

A tanár néni segítségével próbáltuk megkeresni, hogy miben vagyunk a legügyesebbek. Ezeket kell fejlesztenünk. Ez lehet az alapja egy jó szakma kiválasztásának is.

A beszélgetések közben olyan játékokat játszottunk, amelyek még ügyesebbé, találékonyabbá igyekeztek bennünket tenni.

Az utolsó két alkalommal üzemlátogatáson is voltunk. A Mária Malomban megnézhettük, hogy őrlik meg a búzást a gépek segítéségével. Végig néztük, meghallgattuk a búzáról, hogy lesz liszt. Még meg is vendégeltek bennünket.

A másik üzemlátogatásunk a Möbelforrás nevű bútorüzemben volt. Itt végignéztük, hogy lesz a farönkből gyönyörű bútordarab, amelyet majd egy híres budapesti szállodába fognak szállítani.

Megnézhettük az egyes munkafolyamatokat végző hatalmas gépeket. A kisebbek szájtátva nézték ezek működését. A bácsi, aki körbe vezetett bennünket, részletesen mesélt minden munkafolyamatról. A tanár néni pedig visszakérdezett azokra, amikről hallottunk.

A kisebbeknek is a nagyobbaknak is érdekesek voltak az üzemlátogatások, mert belülről még sosem láttunk éppen működő üzemeket.

 

A beszámolókat Tanodánk tanulói írták!

 

 

Összeállította:

 

Pásztorné Földes Györgyi

tagintézmény-vezető

 

Author: