Pályaorientációs foglalkozás

A hetedik, nyolcadikos tanulóknak már gondolkodni kell azon, hogy az általános iskola elvégzése után, hol tanuljanak majd tovább? Milyen szakmát válasszanak, melyet szívesen is végeznek majd.

Ebben adott segítséget a több alkalommal megtartott pályaorientációs foglalkozás.

Az önismereti tréningen hallottak fontosak, ebben is. Ahhoz, hogy a megfelelő pályát válasszuk ki magunknak, először saját érdeklődésünkkel kell tisztában lennünk.

A sok-sok beszélgetésen mindenki elmondhatta a gondolatait. Volt szó arról, kinek a szülei hol dolgoznak, hogyan segíthet a család, az iskola, a saját környezetünk ebben.

A tanár néni segítségével próbáltuk megkeresni, hogy miben vagyunk a legügyesebbek. Ezeket kell fejlesztenünk. Ez lehet az alapja egy jó szakma kiválasztásának is.

A beszélgetések közben olyan játékokat játszottunk, amelyek még ügyesebbé, találékonyabbá igyekeztek bennünket tenni.

Az utolsó két alkalommal üzemlátogatáson is voltunk. A Mária Malomban megnézhettük, hogy őrlik meg a búzást a gépek segítéségével. Végig néztük, meghallgattuk a búzáról, hogy lesz liszt. Még meg is vendégeltek bennünket.

A másik üzemlátogatásunk a Möbelforrás nevű bútorüzemben volt. Itt végignéztük, hogy lesz a farönkből gyönyörű bútordarab, amelyet majd egy híres budapesti szállodába fognak szállítani.

Megnézhettük az egyes munkafolyamatokat végző hatalmas gépeket. A kisebbek szájtátva nézték ezek működését. A bácsi, aki körbe vezetett bennünket, részletesen mesélt minden munkafolyamatról. A tanár néni pedig visszakérdezett azokra, amikről hallottunk.

A kisebbeknek is a nagyobbaknak is érdekesek voltak az üzemlátogatások, mert belülről még sosem láttunk éppen működő üzemeket.