TÚRÁZTAK A GÁTON AZ ISKOLÁSOK ÉS MÚZEUMLÁTOGATÁST NYERTEK

 

A IV. Béla Általános Iskola három tanára – Lukácsi Pálné (főszervező), Bartók Zsuzsanna és Molnárné Pete Marianna – szervezésével 2016. március 5-én 38 fő vett részt a „Gyalogolj a vizes műtárgyakért” című pályázaton, melyet az esztergomi Duna Múzeum írt ki. A túra célja az volt, hogy a résztvevők felfigyeljenek a víz fontosságára, a globális környezeti problémákra. A gyerekeknek 6 liter vizet kellett cipelniük, illetve minimum 6 km-t kellett megtenniük.

A gyaloglás, a beszélgetések, az együtt töltött idő (2 óra) megerősítette a szervezőket abban, hogy a gyermekekben van még erő és akarat arra, hogy a környezet- és természetszeretet a mindennapi életük része legyen. Ezt kell ébren tartani jó programokkal, személyes példamutatással. Beszélni lehet a környezet- és természetvédelemről, de tenni is kell érte. Szalai István gátőr is az érdeklődő csoport rendelkezésére állt.

A pályázaton 45 csapatból 8-at különdíjban részesítettek – köztük az iskola maroknyi csoportját is – így tiszteletjegyet nyertek a múzeumba. Utazásukhoz már csak az útiköltség megszerzésére volt szükség, melyet teljes egészében a Közép – Tisza – vidéki Vízügyi Igazgatóság biztosított, hiszen egy buszt bocsájtott a rendelkezésükre. Külön köszönet illeti Németh Miklós Urat, aki felkarolta ügyüket, biztatást, bátorítást és ezzel ösztönzést adott munkájukhoz.

2016. június 1-én, 11 órakor érkeztek meg az esztergomi Duna Múzeumba, ahol a kisebbeket múzeumpedagógus várta, Ő a vízhez kapcsolódóan tartott múzeumi órát, a nagyobbak pedig a Látványtár különleges gyűjteményét tekinthették meg, amely szórakoztatva láthatóvá és tapinthatóvá tette a múzeum életén túli világot is. Az állandó kiállítás interaktív és gyerekbarát volt. Bemutatta a hazai víztörténet jelentős eseményeit. A pancsolóteremben, a víz fizikai és kémiai tulajdonságai kísérletekkel, tapasztalati úton voltak megismerhetők. A térképteremben a régi, történeti térképek mellett egy Magyarországot ábrázoló nagyméretű űrfelvételt is találtak. Az árvizekről, a folyószabályozásokról és a csatornázásokról tárgyak és filmek meséltek.

Nagyon jó hangulatú, ismeretekben és tevékenykedtetésekben gazdag, maradandó élményeket adó kirándulásban volt része a közel 40 főnek (gyerekeknek, szülőknek, tanároknak).

A képek magukért beszélnek:

Author: