Testvér települési látogatás Lengyelországban

Június 24-én, szombaton reggel 26 gyermek, önkormányzati képviselő és 3 pedagógus indult Markowába és Husów településekre.

Késő délután érkeztünk meg Markowába. A polgármester úr, helyi képviselők és szülők nagy szeretettel fogadtak bennünket. Finom uzsonna elfogyasztása után gyermekeinkért megérkeztek a családok. Mindenki izgatottan várta az első találkozást.

Este közös vacsorán ismerkedtünk meg vendéglátóinkkal, helyi vezetőkkel. Itt Botlikné Marika, jegyző asszonyunk köszöntötte a testvértelepülés képviselőit és adta át az önkormányzat ajándékát. A gyerekek pedig közös bulin vettek részt.

Vasárnap kirándulni vittek bennünket.  Krakkóban rövid városnézésen vettünk részt, majd a wieliczkai sóbányát tekintettük meg. Mindenki rácsodálkozott a sóból készült szobrokra, a sókitermelés menetét bemutató élethű viaszbábukra. Felejthetetlen élményt nyújtott ez az Európában egyedülálló látnivaló.

Hétfő délelőtt lehetőségünk volt ajándékvásárlásra Rzeszówban. Délután iskola-óvoda látogatáson vettünk részt Markowában.  A helyi óvodások és a mi gyermekeink közösen játszottak, nem számított a nyelvi különbség. Megdöbbentő, szívszorító élményt jelentett csoportunknak a zsidókat mentő Lengyelek Múzeumában tett látogatás. Itt tudták meg a diákok, hogyan bújtatták a lengyelek a zsidó felnőtteket és gyermekeket.  Az emlékhelyen gyertyát gyújtottunk, és koszorút helyeztünk el. Ezután a skanzent látogattuk meg, ahol több régi eszközt is kipróbálhattunk, majd meglepetésként uzsonnára finom lagzis süteményekkel kínáltak bennünket. Késő délután jó hangulatú, barátságos sportversenyeken vettünk részt. A lányok kosárlabdáztak, fociztak, kötelet húztak. A fiúk és az apukák fociztak és kötelet húztak. Este a búcsúvacsora Husówban volt, a helyi képviselők, vendéglátó gyerekek és szülők sok-sok szeretettel búcsúztak tőlünk. Elgondolkodtató, hogy a nyelvi különbségek mennyire eltörpültek a közös múltat, a többszáz éves barátságot mintha génjeinkben hordoznánk.

Másnap reggel könnyes szemmel váltunk el a vendéglátó szülőktől és gyerekektől.

Útban hazafelé megtekintettük a Lancuti Kastélymúzeumot, ami eredeti állapotban tükrözi a XIX. századi nemesek életét. Nagyon gazdag gyűjteménnyel rendelkezik, és csodálatos látnivalókat nyújtott számunkra.

A felejthetetlen vendéglátást és a programot hálás szívvel köszönjük Tadeusz Bar polgármester úrnak és segítőinek, a Jászdózsai Önkormányzatnak és a Jászdózsai Iskoláért, Óvodáért és Közművelődésért Alapítványnak pedig a segítséget, hogy részt vehettünk a két nép kapcsolatát mélyítő látogatáson.

Sok szeretettel várjuk lengyel testvéreink következő látogatását.

Author: