Angoltanítás – kicsit másképpen

A JÁI Székely Mihály Általános Iskolai Tagintézménye a következő két évre két Erasmus + pályázatot is nyert. Ezek közül az egyikről már november elején beszámoltunk.  2017. december 3-9-ig újabb projektindító találkozón vett részt az intézmény három pedagógusa, melynek helyszíne az isztambuli ERA Kolejleri iskola volt.

E most induló együttműködésnek témája az angoltanítás megújítása, amelyet az idegen nyelvi szövegek kicsit rendhagyóbb módon történő olvasásával és feldolgozásával szeretnénk megvalósítani. Ebben iskolánkon kívül még három partner vesz részt. Törökország irányítása mellett Románia (Nagybánya) és Bulgária (Brenyica) egy-egy iskolája képviseltette magát az 5 napos eseményen, amely bővelkedett programokban. A törökök híresek szíves vendéglátásukról, ez itt sem volt másképp. A kint töltött 5 nap során a megbeszéléseken sor került a projekt (A New Method in English Teaching) főbb tartalmi pontjainak tisztázására, javaslatok, módosítások elvégzésére, időpontok egyeztetésére, valamint arra, hogy a következő találkozóra a részt vevő gyerekek, pedagógusok milyen feladatokat végezzenek el. A iskolában töltött napok folyamán betekintést nyertünk a török iskolarendszerbe, az ott folyó oktató-nevelő munkába, részt vettünk tanórákon, amelyre a török gyerekek lelkesen készültek prezentációkkal, kérdésekkel. Jellemző rájuk a nyitottság, érdeklődés, rendkívül kommunikatívak idegen nyelven és nagyon barátságosak. Az iskolán végzős gyerekek vezettek bennünket végig folyékony angolsággal, interaktív módon, az utolsó napon pedig a török gyerekek szülei ételkóstolóval leptek meg bennünket.

Az iskolai programok mellett lehetőségünk nyílt, hogy megismerkedjünk Isztambul főbb jelképeivel. Megtekintettük a Kék mecsetként ismert Sultanahmet Dzsámit, a szemben lévő Aja Szófiát, majd a Topkapi palotát. E csodálatos látványosságokon túl kipróbáltuk a helyi közlekedést: metróval, hajóval közelítettük meg a város európai oldalát, és egy kicsit nézelődhettünk a Fűszerbazárként ismert Egyiptomi Bazárban, majd a Fedett Bazárban. A Taksim térről végigsétáltunk az Istiklal sugárúton, amiről a gyönyörű, karácsonyi hangulatot árasztó katolikus Szent Antal-templom nyílik.

Az eredményes találkozót követően most indulhat az igazi munka, melynek első lépéseiről, annak bemutatásáról legközelebb Bulgáriában kerül sor 2018 februárjában.

Author: root