Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /var/www/clients/client6/web9/web/palyazat/templates/gk_msocial/lib/framework/helper.layout.php on line 117

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /var/www/clients/client6/web9/web/palyazat/includes/application.php on line 536

Ne legyen tabu a konyha

A gyermeket soha ne küldjük ki a konyhából, még akkor sem, ha úgy érezzük, könnyebben boldogulunk, ha csak magunk vagyunk. Ám ha egészen kicsi korában arra neveljük, hogy a konyha „tabu”, akkor tizenéves korában nem számíthatunk segítségére, sőt lehet, hogy egy életre elmegy a kedve az egésztől.

Szinte minden gyerek szeret az anyja közelében lenni és kíváncsi is mindenre, ami körülötte történik. Amíg olyan kicsi a gyerek, hogy igényli a mama közelségét, érdemes a konyhában elkeríteni számára egy játszóterületet, ahol biztonságban játszhat, míg a mama a helyiségben dolgozik.

Óvodás kortól viszont már vonjuk be őket azokba a tevékenységekbe, amit el tudnak végezni, például húspanírozáskor a lisztezést, tésztagyúrás, pogácsa szaggatás, tepsi kikenés, kaphat egy fakanalat is, amellyel ő maga is kevergethet, stb. Célszerű egy fiókot szabad prédává tenni, például a műanyag dobozokat, edényeket ebben tartani, megengedni, hogy ezt a gyerek kipakolja, bepakolja.

Igaz, hogy utána a gyereket esetleg meg kell fürdetni, és a konyhát ki kell takarítani, de megéri! Mi magunk észre sem vesszük, hogy mi mindent tanulnak meg ilyenkor gyermekeink. Sokszor hosszú évek múlva érzékeljük pontosan ugyanazokat a mozdulatokat, amelyeket tőlünk láttak. Például hazaérkezéskor, főzés előtt kézmosás, mit hogyan helyezünk el a hűtőszekrényben, rendet, tisztaságot tartunk a konyhában.

Tudni kell, hogy a baleseti statisztikában Magyarországon a háztartási balesetek vezetnek, kb. évi 250 ezer esettel. Fel kell készülnünk tehát, hogy csökkentsük a baleset súlyosságát, ha már egyszer bekövetkezik.

Az örömteli és veszélyek, sérülések nélküli közös főzőcskézésekhez célszerű a konyhát gyermekbaráttá alakítani.

A „gyermek-barát” konyha jellemzői:

  • A veszélyes eszközöket, kést, villát tartalmazó fiókokat lássuk el nyitás gátlóval.
  • A törékeny eszközöket olyan helyre helyezzük, ahol a gyermek nem éri el.
  • A háztartásban használatos vegyszereket, gyógyszereket zárt szekrényben tartsuk. A nem használt konnektorokra tegyünk biztonsági konnektor-fedőket.
  • Az éppen nem használt eszközöket rakjuk azonnal a helyükre.
  • Ha a konyhán üvegezett ajtó van, nem árt biztonsági fóliával ellátni, s a teljesen áttetsző üvegfelületre pedig matricát ragasztani, hogy a gyermek észrevegye az akadályt.
  • Tűzhelyünkre vásároljunk tűzhelygomb védőkupakot, és biztonsági sütőzárat, amelyekkel megakadályozható, hogy a gyerekek a tűzhelygombot csavargassák. Szinte bárhova felrakható.

Gyermekeink épségének, biztonságának megőrzését segítő jó tanácsainkat a következő írásunkban folytatjuk.

 A cikket Dömölki Lívia élelmiszermérnök, fogyasztóvédelmi szakember írása alapján Varga Terézia táplálkozási szakember szerkesztette.

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned