Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /var/www/clients/client6/web9/web/palyazat/templates/gk_msocial/lib/framework/helper.layout.php on line 117

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /var/www/clients/client6/web9/web/palyazat/includes/application.php on line 536

Enni jó! Együnk magunkat egészségesre!

 Ösztön és öröm, szükséglet és élvezet, egészség és betegség: ez lehet a táplálkozás. Az étkezés öröme egy életen át csak akkor élvezhető teljesen, ha megtartjuk a kellő mértéket. Míg a kiegyensúlyozott táplálkozás az aktív, egészséges élet lehetőségének egyik alapja, addig az egyensúly tartós megborulása fáradékonysághoz, elhízáshoz, depresszióhoz, súlyos, táplálkozással összefüggő betegségekhez vezethet. A tartósan felborult energiaegyensúlynak, különösen elhízással kísérve, meghatározó szerepe van a leggyakoribb krónikus megbetegedések (szív-érrendszeri betegségek, daganatok, cukorbetegség, mozgásszervi megbetegedések, stb.) kialakulásában. Feltehetően nőkben a menopauza után fokozhatja a méh- és az emlődaganatok kockázatát, többek között vese- és vastagbélrák kialakulásában játszhat szerepet. Az elhízás megnöveli a mozgásszervi, ízületi panaszok kialakulásának esélyét is.

Egészségünk érdekében ne forduljunk a különféle, csodákat ígérő kúrákhoz, mert a kúrák általában „csak” néhány hétig tartanak, és a kúrák befejezése után a legtöbben nagyon gyorsan visszaállnak a kúra előtti életmódhoz, aminek következtében gyorsan elillan a kínkeservvel megszerzett siker. Valódi, tartós eredményt akkor érünk el, ha „egészségesebb” szokásokkal, az új lehetőségek iránti nyitottabb hozzáállással próbáljuk lépésről-lépésre helyettesíteni a korábbit. Sokan úgy gondolják, hogy a kialakult, rögzült szokásokat nem lehet megváltoztatni. Pedig mindenki képes rá ha fejben eldöntötte, akarja és tesz érte. A berögzült szokások helyére kb. 6-8 hét alatt új szokások építhetők, ha megtesszük szükséges lépéseket hozzá. Mindezek fényében az egészséges táplálkozási szokásokat gyerek és fiatal életkorban kell kialakítani, mert akkor nagymértékben megelőzhetőek a korai felnőttkorban jelentkező megbetegedések.

Az egészséges étrend szükséges összetevőit és azok megfelelő arányát a legszemléletesebben a táplálkozási piramis szemlélteti. A piramis alját, azaz a legszélesebb részét a rostokban gazdag gabonafélék, a teljes kiőrlésű gabonákból készül pékáruk, a főleg tojás nélkül készült tésztafélék, a burgonya, barna rizs adja. Erre épülnek a zöldség és gyümölcsfélék, amit a tej-tejtermékek, majd a húsok-húskészítmények követnek egyre csökkenő mennyiségben. A piramis csúcsát az édességek és zsiradékok foglalják el, vagyis ezekből kell a legkevesebbet fogyasztani.

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás lényege, hogy nincsenek egészségtelen élelmiszerek, de van egyoldalú és/vagy mértéktelen, egészségtelen táplálkozás.  Mindent ehetünk megfelelő gyakorisággal, mértékkel, arányban, összeállításban igazodva egészségi állapotunkhoz, szükségleteinkhez. Az egészséges táplálkozás nem jelenti egyetlen étel vagy élelmiszer tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását pedig csökkenteni. Ez alól természetesen kivételt jelentenek azok az anyagcsere-betegségek, átmeneti állapotok, amikor speciális vagy kötött étrendet kell folytatni. Következő írásunkban az egészséges táplálkozás legfontosabb jellemzőit foglaljuk össze. 

Szerkesztette Varga Terézia táplálkozási szakember

Utoljára frissítve:2014. szeptember 16., kedd 16:36
Tovább a kategóriában: « Könnyű álmot hozzon az éj...
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned