Magyar Kultúra Napja a Bozókyban

A magyar kultúra napja tiszteletére a JÁI Bozóky János Általános Iskola diákönkormányzata és iskolai könyvtára versenyt hirdetett az évfolyamok számára. Sok igényes alkotás érkezett, így a tantestület tagjaiból álló bírálóbizottságnak nehéz dolga volt, amikor a legszebbeket ki kellett választani. Külön dicséret illeti az alsó tagozatos tanulókat, akik több kategóriában is neveztek.

Az 1. osztályosok hungarikumokat ábrázoló képeket színeztek. 13 kisdiák közül a kategória díjazottjai:

  1. helyezett: Deli Dóra
  2. helyezett: Farkas Emma

III.  helyezett: Peták Sándor

Emléklapot kapott: Báthori Lilien, Béres Gábor, Csomor Kolos, Dudás Dóra, Farkas Lilla, Gregor Levente, Kormos Ivett, Orosz Bianka, Szabó Benedek, Túróczi Árpád.

A 2. osztályosok két kategóriában is nevezhettek.

A Szép- és helyesíró versenyben Kölcsey Ferenc Himnusz című költeményéből az 1-2. versszakot kellett lemásolniuk. 14 tanuló vállalkozott a feladatra.

A díjazottak:

  1. helyezett: Mizsei Dorka
  2. helyezett: Nagy Levente

III.  helyezett: Tábori Zalán

Emléklapot kapott: Bódi István Kevin, Csikós Dzsenifer, Deszpoth Dóra, Fekete Imre, Incze Balázs, Juhász Boglárka, Mohácsi Janka, Peták Emília, Ugróczi Balázs, Veres Luca, Vidák Vanessza.

A másik feladat a „Szeretek olvasni” címet kapta, melyben kedvenc meséjüket vagy versüket illusztrálhatták. Kilenc tanuló alkotása közül kerültek ki a legjobbak:

  1. helyezett: Mizsei Dorka (Dénes György: Őszi harmat)
  2. helyezett: Peták Emília (A holló meg a róka című mese)

III.  helyezett: Kovács Lóránt (Petőfi Sándor: Arany Lacinak)

Emléklapot kapott: Csikós Dzsenifer, Donka Gábor, Juhász Boglárka, Tábori Zalán, Veres Luca, Vidák Vanessza.

A 3. és 4. osztályosok három téma közül választhattak.

A Szép- és helyesíró versenyben Kölcsey Ferenc Himnusz című költeményéből az 1-2-3. illetve 1-2-3-4. versszakot kellett lemásolniuk. 10 tanuló munkáját értékelte a zsűri.

  1. helyezett: Lencse Nóra (4. osztály)
  2. helyezett: Nagy Gyula (3. osztály)

III.  helyezett: Kiss László Barnabás (3. osztály)

Emléklapot kapott: Bagi Rebeka, Csomós Eszter, Farkas Botond, Grósz Csenge, Horváth-Csora Kornélia (3. osztály), Boroznaki Jázmin, Pongrácz Dóra, Tasnádi Janka (4. osztály).

Versíró versenyt is hirdettünk a 3-4. osztályosok számára, melynek témája a hungarikumok volt, terjedelme minimum 8 sor. Egy alkotás érkezett, mely a zsűri egyöntetű véleménye alapján kiválóra sikerült. A szerző Farkas Botond 3. osztályos tanuló, aki költeményéért különdíjban részesült.

Harmadik lehetőségként „Hungarikumok” címmel rajzpályázatra készíthettek alkotásokat a gyerekek. 13 pályamunka közül kerültek ki a legügyesebb alkotók, ők valamennyien 4. osztályos tanulók.

A díjazottak:

  1. helyezett: Pongrácz Dóra
  2. helyezett: Tasnádi Janka

III.  helyezett: Boroznaki Jázmin

Emléklapot kapott: Breszkó Péter, Csomor Bence, Farkas Krisztián, Grósz Balázs, Juhász Tamás, Kovács Péter, Lencse Nóra, Sipos Botond, Vig Roland, Zánik Viktóri.a

Az 5-6. osztályosoknak „Hungarikumok” címmel plakátkészítő versenyt hirdettünk; egyénileg és csapatként is lehetett nevezni, tetszőleges technikát alkalmazhattak.

A díjazottak:

  1. helyezett: Susányi Leila Dóra (6. osztály)
  2. helyezett: Kabács Réka (5. osztály)

III.  helyezett: Török Bulcsú (5. osztály)

Emléklapot kapott: Ágota Janka, Dudás Dóra, Gulyás Gréta, Kulcsár Csenge (5. osztály).

A 7. osztályosok számára meghirdetett pályázatra – Kölcsey Ferenc: Himnusz című költeményének bemutatása képek, rajzok segítségével – nem érkezett pályamű.

A 8. osztályosoknak látszólag egyszerű feladatot adtunk, Kölcsey Ferenc Himnusz című költeményét kellett kézírással lemásolni. Figyeltük a szép- és helyesíráson kívül az egyéni technikát is. Utóbbiért különdíjban részesítette a zsűri Dér Dorina és Sedon Petra közös alkotását.

A díjazottak:

  1. helyezett: Bendó Eszter
  2. helyezett: Dudás Anikó

III.  helyezett: Boroznaki Laura

Valamennyi versenyben részt vevő tanuló a DÖK jóvoltából Túró Rudit kapott, a díjazottak jutalma pedig stílusosan magyar méz volt. A helyezettek ajándékához nyújtott támogatását ezúton is köszönjük a Horváth és Társa Kft.-nek és Juhászné Kaptás Annának.

A hungarikumok megismerésére már január első napjaitól lehetőségük volt a diákoknak, az iskolai faliújságon olvashattak róluk tájékoztatást.

A 7. osztály osztályfőnökük – Krakóczki Zsuzsanna – irányításával valósította meg Szabóné Bolyós Márti néni dekorációs ötletét. Ez is részét képezi annak a kiállításnak, melyet Kiss Gáborné Jutka néni állított össze a versenyfeladatokból.

Csomorné Palotai Réka DÖK munkáját segítő pedagógus

Kissné Guba Zsuzsanna iskolakönyvtáros

Author: Jaszsagi Altalanos Iskola Bozoky Janos Alt. Isk. Tagint.