Angoltanítás másképpen-hazai projekttalálkozó

 

2018. április 21-28-ig a JÁI Székely Mihály Tagintézménye rendezte az Erasmus + „A new method in English teaching” címet viselő projekt második találkozóját. Az egy hetes program idején bolgár, román, török és magyar gyerekek, valamint pedagógusaik dolgozhattak együtt. Megérkezésüket követően rögtön fővárosunk nevezetességeivel ismerkedtek meg, az esti sétahajókázás a Dunán, a Parlament, a Budai Vár és a Hősök tere egyaránt lenyűgözte vendégeinket.
Jászberényben nagy szeretettel fogadták iskolánk diákjai a külföldi gyerekeket, a vendéglátó magyar tanulók révén betekintést nyerhettek a magyar családok és az iskola életébe egyaránt. A projektmunka kezdeteként tagintézményünk diákjai kedveskedtek egy műsorral, amelyben szerepelt hangszeres szóló, kórusmuzsika és tánc is, sőt, a végén egy rövid táncház keretében megismerkedhettek a magyar néptánc alaplépéseivel is a résztvevők. A projektmunka folyamán elsősorban az olvasáshoz kapcsolódó feladatok és a kritikai gondolkodás elősegítése volt a téma. A gyerekek szintfelmérőt írtak, különböző szövegeket dolgoztak fel egyéni, csoportos és frontális munkaformában, és délutánonként az informatika teremben online felületeken dolgoztak.

A munka mellett természetesen igyekeztünk minél színesebbé varázsolni az itt töltött időt, így a gyerekek vendéglátóikkal és szüleikkel bowlingoztak, készítettek jász motívummal díszített nyakláncot, részt vettek mentőkutyás bemutatón, amerikaifoci-edzésen, és ellátogattak az állatkertbe. Természetesen nem maradhatott el a szűkebb hazánk hagyományait, értékeit bemutató Jász Múzeum megtekintése és a Városházán is szeretettel fogadta őket Szatmári Antalné, alpolgármester asszony.
Két ízben egész napos kirándulást szerveztünk, Eger turistalátványosságainak profi idegenvezetése mellett boboztak a Mátrában, illetve Kecskeméten tettek látogatást, ahol a gyerekeket és kísérőiket is elbűvölte a Leschkowsky hangszergyűjtemény interaktív foglalkozása. Innen pedig a kerekegyházi Varga tanyára vezetett az útjuk, ahol egy pusztaprogram keretében nyújtottak teljes körű élményt a finom magyaros ízekkel, lovas bemutatóval és kocsikázással. A búcsúesten igazán fergeteges és baráti hangulat kerekedett, az itt töltött napok alatt hamar otthon érezte magát a külhoni csapat, hála a vendéglátó családoknak és az intézmény tanulóinak, pedagógusainak. Nagyon jól érezték magukat mindannyian, és sajnos hamar eljött a búcsú ideje, de októberben ismét találkozhatunk egymással. Akkor irány Isztambul, Törökország!

Author: root