Hagyományőrző nap 2014. Jásztelek

2014. május 10-én hagyományőrző napot tartottunk tagintézményünkben. Tanulóink beszélgető-körökben elevenítették fel a hagyomány, néphagyomány kifejezések tartalmát, s meghallgattak egy tanári előadást a különböző tájegységek (matyó, kun, jász) tájházairól. Ezen a napon a hagyományőrzés jegyében fogyasztották el reggelijüket is tanulóink, amely pogácsa volt teával. A reggelit követően jász-viseletbe öltöztünk, s elsétáltunk a község tájházához. Két csoportban történt a tájház megtekintése. Amíg az egyik csoport elsétált a tájházhoz, a másik körjátékozott az iskola udvarán, majd fordítva. A tájházat községünk művelődési házának vezetője, Túróczi Lászlóné mutatta be.
Ezután a redemptio-s emlékmű, az itt elhangzott ünnepi műsor és az emlékmű megkoszorúzásának megtekintése történt. Visszaérve az iskolába, a kisebb gyerekek a tájházban látott népi tárgyak rajzát színezték, a nagyobbak pedig a tájház berendezéséhez kapcsolódó feladatlapot töltöttek ki, amelynek értékelése zárta ezt a napot.

  • Click to enlarge image Nemzeti_hagyomanyok_01.JPG
  • Click to enlarge image Nemzeti_hagyomanyok_02.JPG
  • Click to enlarge image Nemzeti_hagyomanyok_03.JPG

 

 

 

 

 

 

2014. február 28-án cigány nemzetiségi délután keretében a hagyományos cigány viselet témakörrel foglalkoztunk. A rövidebb elméleti részt csoportmunkában történő tevékenykedtetés váltotta, melynek produktumait az iskola folyosóján kiállítottuk. A csoportok cigány ruhát díszítettek. A programot a nagy lányok cigánytánc előadása színesítette. A délutánt hagyományos cigány étel, a „kőttes bodag” elfogyasztása tette „ízletesebbé”, mely nagyszülői felajánlásként készült. Vendégeink is jól érezték magukat ebben a néhány órában.

Fazekasné Kisbakonyi Tünde

tanító

  • Click to enlarge image 20140325_01.jpg
  • Click to enlarge image 20140325_02.jpg
  • Click to enlarge image 20140325_03.jpg
  • Click to enlarge image 20140325_04.jpg
  • Click to enlarge image 20140325_05.jpg

 

Megjelent: 124 alkalommal

 

Author: