2013. április 20., szombat 14:50

Jászsági Közoktatási Intézmény Bozóky János Általános Iskola Szakmai beszámoló

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
„Új életmódszemlélettel egy új élhetőbb világért” című
KEOP-6.1.0/A/11-2011-0145 jelű pályázatáról
1. Akciónap - Nemzetközi Klímaváltozás akciónapján (2012. június 14.) Képek Jászdózsa

A Jászsági Közoktatási Intézmény 2011-ben pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez azt „Új életmódszemlélettel egy új élhetőbb világért” című KEOP-6.1.0/A/11-2011-0145 jelű pályázatra.

A pályázat a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányokhoz (szemléletformálás, informálás, képzés) nyújtott támogatást. Intézményünk 3 826 695 Ft-ot nyert. A lebonyolításba három tagintézmény kapcsolódott be, a jászdózsai Bozóky János Általános Iskola, a pusztamonostori Általános Iskola és ZAMI Tagintézmény, valamint a jászjákóhalmi IV. Béla Általános Iskola.

Mindhárom tagintézmény pedagógiai programjában hangsúlyos helyet foglal el a diákok környezettudatosságra nevelése. A projekt hivatalos megnyitójára 2012.06.13-án Jászdózsán került sor. A megnyitót Orosz István főigazgató tartotta, meghívásra kerültek a JKI-ban részt vevő települések polgármesterei és tagintézmény-vezetői. A rendezvényt a jászberényi TRIÓ TV rögzítette.

 

 

A projekt három kiemelt nap köré csoportosul. A megvalósítás a jászdózsai Bozóky János Általános Iskolában a Nemzetközi Klímaváltozás akciónapjával kezdődött.

Iskolánkban a felső tagozatos gyermekek körében rajzpályázat került kiírásra, „Ne pazarolj” címmel. A tanulók rajzaikon, alkotásaikon bemutatták a családjuk mindennapjaiban a nem fenntartható életmód rossz szokásait, és felhívták a figyelmet a helytelen fogyasztási szokásokra is. A kísérő szövegekben a pazarlás negatív következményeire világítottak rá.

A beadott rajzok közül a zsűri 30 pályamunkát tartott érdemesnek a kiállításra. Ezek közül választotta ki a környezeti nevelési szakember, Pásztorné Földes Györgyi a tíz legértékesebb alkotást. Az akciónapon ezek a művek jutalomban részesültek. A nyertes diákok jutalmul a könyvek, füzetek, sportszerek mellett olyan játékokat kaptak, amelyek a fenntarthatóbb életmódra nevelnek (krumpli órák, a víztisztító készülékek és szélkerékkel működtetett lámpák). A jutalmazottak körében ezek aratták a legnagyobb sikert.

Az akciónapon a projektbe bevont felsősek először Leonardo di Caprio: „Az utolsó óra” című filmet tekintették meg. A globális felmelegedésről, a klímaváltozásról Pásztorné Földes Györgyi környezeti szakember beszélgetett a gyermekekkel 90 percben. Az előadás alatt felvetődött az aszály, éhség, áradás hurrikán, savas eső fogalma is. Szó esett a levegő, az élő vizek, szennyezéséről, az erdők kipusztításáról, a jégréteg megolvadásáról. Közösen választ kerestek a fenti problémák megoldására, a pusztító folyamat visszafordítására.

Az interaktív foglalkozások két nevelő, Tóth László és Vajda Anna vezetésével folytak. Feldolgoztuk a „Mentsd meg az éghajlatot!” Greenpeace kiadványt, melyet minden diák megkapott. A csoportok párhuzamosan dolgoztak.

Minden résztvevő megismerkedett az ökológiai lábnyom fogalmával, és ki is számította a saját lábnyomát. Megdöbbenve nézték az eredményeket: hogy több erőforrást használunk és több hulladékot termelünk, mint azt a fenntartható fejlődés elve szerint tehetnénk.

Ezután csoportokban összegyűjtötték azokat a lehetőségeket, melyekkel csökkenteni lehet a természeten hagyott „nyomukat”.

Interaktív foglalkozásokon az üvegházhatással, az energiatakarékossággal, a megújuló energiaforrásokkal, hulladékkezeléssel és újrahasznosítással ismerkedtek meg. Kis fotoriporterként összegyűjtötték és lefényképezték azokat a dolgokat, hogy mit teszünk az iskolában azért, hogy ne szennyezzük a környezetünket, és ne pazaroljunk. (használtelem gyűjtés, almacsutka gyűjtés, tejes pohár gyűjtés, a hulladék újrafeldolgozásáról fali tábla a folyosón, hulladékgyűjtés, stb.) Közösen brainstorming módszerrel összegyűjtöttük tennivalóinkat, és kitettük a folyosóra, mindenki mindennap láthassa.

Az udvaron aszfaltrajzokat készítettek, egyik csoport a geotermikus, szél és nap és vízenergia hasznosítását foglalta egy alkotásba, a másik azt rajzolta le, hogy milyennek képzeli el a jövő élhető Földjét. A többiek pedig egy hatalmas földgolyót rajzoltak kontinensekkel, óceánokkal melyet alsós társaikkal együtt körülöleltek élőképet alkotva, miközben „Mentsd meg a Földet, mert ez az otthonunk!” kiáltással hívták fel a figyelmet a fenntartható életmód értékeire. A programba minden felsős diák bekapcsolódott.

Az akciónap jó hangulatban zajlott, a diákok aktív részvételükkel, hasznos gondolataikkal bővítették ismereteiket környezettudatosság, fenntartható életmód témaköreiben. Rádöbbentek, hogy tudatos életszervezéssel milyen sokat tehetnek ők is azért, hogy unokáikra is egy élhető Földet hagyjanak.

A napi ellátásunkat házi jellegű pogácsával és gyümölcsökkel, gyümölcslével szintén a pályázat tette lehetővé.

Képek Jászdózsa

 

Megjelent: 20304 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. április 22., hétfő 14:57