Adj esélyt a jövőnek; Adj esélyt a Földnek!

„Új életmódszemlélettel egy új élhetőbb világért”

Jászjákóhalmi képek

Iskolánk, a Jászsági Köznevelési Intézmény IV. Béla Általános Iskolai Tagintézménye 2013. április 22-én, a Föld napján valósította meg Európai Uniós támogatású nagyszabású projektjét, melyet a jászdózsai és a pusztamonostori általános iskolákkal még az elmúlt év tavaszán nyert meg, mintegy 3.826.695 Ft összegben.
A projekt keretén belül a legfőbb célunk az volt, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét, miszerint a környezetszennyezés, a nagyüzemek által kibocsájtott szén-dioxid és egyéb hajtógázok légkört károsító klímaváltozást, a globális felmelegedést is okozzák. Tanulóink megnéztek egy filmet, mely korunk fent említett égető kérdésére igyekezett felhívni a figyelmet, hogy unokáink számára is tudunk-e majd egy élhető környezetet tovább adni, egy olyan bolygót, ami alkalmas az életre.


Valamennyi felsős diákunk elolvasott egy kiadványt, amelyben nemcsak elgondolkodtató kérdések vetődnek fel az emberiség ez irányú felelősségéről, hanem megoldási javaslatok is találhatók. A felmelegedéstől az energiatudatosság segítségével „megmenthetjük” Földünket.
Az interaktív nagy előadások és a mikro csoportos foglalkozások során felvetődtek a globális felmelegedés következményeként jelentkező aszályok, éhség, áradások, katasztrófák, amelyekről nap mint nap hallunk. Szerettük volna rádöbbenteni a gyermekeket arra, hogy bolygónk történetében az emberiség csak rövid ideje van a színen, a hatása mégis nagyon nagy. A szennyvízvezetékekből és gyárkéményekből távozó vegyületek megbontották a természetes üvegházhatás harmóniáját: amikor a gyárak áruval látják el a fogyasztókat, egyúttal egy újabb adag hulladékot is termelnek. Ezért fontos, hogy egy új szemléletmódot alakítsunk ki gyermekeinkben.


A mikrocsoportos foglalkozások témái, a rádöbbenésen kívül, a megoldásra is igyekeztek megtanítani az ifjúságot. Így végeztek ökológiai lábnyom számítást, készítettek szélerőműveket, megismerkedtek az energiaforradalom új termékéve, a napelemmel, a biomasszával. Totó formájában ismerték meg az ökológiai katasztrófát megelőző zöld programokat, melyek a természet egyensúlyának megőrzését szolgálják. A 3D-s krétával aszfalton készítettek a gyerekek szimbolikus rajzokat és feliratokat a Föld megmentésével kapcsolatban. Egy új társadalmi szemléletmód kialakítása érdekében „Ne pazarolj” címmel rajzpályázatot hirdettünk meg, melynek feladata az volt, hogy a tanulók és családjuk mindennapi fogyasztási szokásain keresztül, az energiapazarlás ellen hívja fel a figyelmet.
A projekt és a projektnap zárásaként a rajzverseny eredményhirdetésén értékes jutalmakat adtunk át a legjobb, legkifejezőbb rajzok készítőinek, természetesen környezetbarát, újrahasznosított papírból készített, ötletes termékeket. A házi készítésű pogácsákkal és a hazai termelésű gyümölcsökkel, amelyekkel minden részt vevőt megvendégelünk, a hazai termékek fogyasztására szerettünk volna felhívni a jelenlévők figyelmét.
Ha rendezvényünk által sikerült a település helyi iskolájába járó gyermekekben elültetnünk az elgondolkodás magját, már nem hiába szólt kórusban a felhívás: „Adj esélyt a jövőnek! Adj esélyt Földnek!”

Pásztorné Földes Györgyi
tagintézmény-vezető

 

Földünkért Világnap 2012.10.24. Képek Pusztamonostor

Intézményünk, a Jászsági Köznevelési Intézmény 2011-ben pályázatot nyújtott be 3 tagintézményére vonatkozóan „A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok ( szemléletformálás, informálás, képzés) KEOP- 6.1.0/A/11. című pályázati kiírásra reagálva.

„Új életmódszemlélettel egy új élhetőbb világért” című
KEOP-6.1.0/A/11-2011-0145 jelű pályázatáról
1. Akciónap - Nemzetközi Klímaváltozás akciónapján (2012. június 14.) Képek Jászdózsa

A Jászsági Közoktatási Intézmény 2011-ben pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez azt „Új életmódszemlélettel egy új élhetőbb világért” című KEOP-6.1.0/A/11-2011-0145 jelű pályázatra.

D típusú tájékoztatási tábla

.

1. oldal / 13