Nyári szünidő veszélyei

Nyári szünidő veszélyei

Néhány nap múlva megszólal az utolsó csengő, elkezdődik a diákok által annyira várt vakáció. Köztudott, hogy a felhőtlen játék, kikapcsolódás közepette a gyerekek sokszor még a legalapvetőbb közlekedési szabályokat sem tartják be, melynek következtében balesetek okozóivá, részeseivé, vagy áldozatává válhatnak.

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a szünidő alatt leselkednek gyermekeinkre. Sok éves tapasztalatok mutatják, hogy a vakáció alatt megnő a közúti balesetet szenvedők száma, és az évszak sajátosságaiból fakadóan sajnos a vízi tragédiáké is. Szeretnénk, ha azok, akik most elhagyják az iskolapadokat ősszel ugyanoda visszaülhetnének. Ahhoz, hogy ez így legyen, sok mindent kell tenni és tudni.

Mindenek előtt a szülők szakítsanak időt gyermekeikre és mondják el miként kell közlekedni.

A leggyakoribb tragédiaokozó a rohanás, a körültekintés nélküli úttestre lépés, a tömegközlekedési eszközök megállóiban álló jármű takarásából való kilépés, és a kerékpározással összefüggő szabályszegő magatartás. Közös felelősségünk gondoskodni azok védelméről akik ma még nem képesek úgy cselekedni, ahogyan azt elvárjuk, vagy szeretnénk tőlük elvárni.

Beszéljük meg a gyerekkel a gyalogos közlekedés alapszabályait – pl. hol van elsőbbsége a gyalogosnak az úttesten való átkeléskor, mit kell tenni mielőtt lelépünk az úttestre – . A szabályos kerékpározás elsajátításához az alapokat gyakran át kell ismételni. Ha már tudja a gyerek, hogy hol szabad kerékpározni, melyek a kötelező biztonsági felszerelések illetve be is tudja tartani ezeket a szabályokat, még mindig nem biztos, hogy célszerű elengedni önállóan kerékpározni.

Felnőtt gépjárművezetőinket pedig arra kérjük, figyeljenek a gyalogos és kerékpározó „csemetékre”, továbbá a nyári szünidő alatt se felejtsék el a gyermekbiztonsági rendszerek előírás szerinti használatát.

A nyári táborok előtt mindenképpen figyelmeztessük gyermekeinket a fürdőzés veszélyeire. Fontos, hogy fürdőzéskor, vízi biciklizéskor, csónakázáskor tartsák be a vonatkozó szabályokat. Azok, akik nem tudnak úszni, feltétlenül vegyék fel a mentőmellényt, úszógumit. Kerüljék a bányatavakat, csak a kijelölt helyeken vegyék igénybe azt fürdőzés céljából. Felhevült testtel soha ne ugorjanak be a vízbe, hiszen a vízi tragédiák nagy része az ilyenkor fellépő izomgörcs illetve szívelégtelenség miatt következik be.

Bízva abban, hogy a fent leírtakkal sikerül hozzájárulnunk a szünidő kellemes és biztonságos eltöltéséhez mindenkinek jó pihenést és balesetmentes közlekedést kívánunk!

Jászberény Városi Baleset-megelőzési Bizottság

Author: Bene László